afternoon SHOCHU 昼下がりの焼酎

We found SHOCHU at our local Liquor store. It is a type of vodka that is typically made from Japanese sweet potatoes. It can also be made from rice or mountain potatoes but it is not filtered through charcoal so that it keeps the fragrance of the original ingredients and their distinctive character. Suddenly I wanted to open the bottle of shochu that we have been keeping at home. It was Distilled by one of my Japanese friends. But no, I decided to wait longer. Shochu takes time to age in a glass bottle. Many years ago at an Okinawa I had shochu  in a cheap restaurant and it was so good. They used to be age Shochu longer at then, but now it is too popular in Japan to be stored for too many years. SAKE is seen everywhere now in NY, but shochu is not as popular yet.

焼酎を近所の酒屋で見つけた。日本酒はいろんな酒屋で見るようになったけれど、焼酎は珍しい。急に、家にある焼酎を開けたくなった。友人のやっている蒸留所で作られた焼酎を4 年間、開けずに取ってあったのだ! 箱をあけて手にとったところで…、やっぱりもっと待つことにした。瓶に比べてビンでは古酒になるには時間が掛かるらしい。沖縄では瓶で保存するのだそうだが、昔、沖縄へ行ったとき安食堂ででた古泡盛はそれ までに知っていた焼酎と比べて格段に芳醇だったのを思い出した。

Sake is shown in many magazines and newspaper articles. I am sure more people will enjoy sake once they try it. Many of the sake’s sold in NY are higher quality and more expensive than  in Japan. Soon sake will be as popular as sushi which it is a good match with instead of wine. (Sushi always disappears  quickly at receptions in NY-when I attended a ceremonial reception at a synagogue the other day the sushi was the first thing to disappear).

It would be fabulous if some day well aged shochu will be served after dinner like sherry or brandy. I think that the setting is very important to enhance the image of high end culture, let’s enjoy a sochu cocktail on the terrace this afternoon.

sakeは今や高級感と共に新聞や雑誌に頻繁に出てくる。ますますsakeを楽しむ人が増えるのは確かだ。小奇麗な酒屋で売っているのは高級で、日本の一般の酒屋で売られているものより値段が高いブランド。そのうちに、レセプション等でsushiと一緒に出てくるだろう。(レセプションでsushiがでたら真っ先に無くなるので、早めに食べておかないと後で後悔する。) この前はユダヤ教の教会で儀式の後のレセプションにsushiが出てきたのには驚いた。sushi のテーブルの周りには人だかりが出きていた。おかげでユダヤの伝統料理のテーブルの方がガラガラになって、僕はそのテーブルにかぶりつきができた。焼酎も日本食の持っている神秘的かつ健康なイメージと一緒にして、高級感のあるセッティングをすれば人気が出ると思う。sakeと同じように少し高くても高級なものが好まれるのじゃないだろうか。シェリーとかブランディーのように、長く寝かせてあったSHOCHUが食後に出てきたら、いい感じなんじゃないかな?

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